Tandhvaler

Mens målet med Hornblowers Adventure Cruises til hval- og delfinobservation er at få øje på en eller flere arter af baleinhvaler, såsom gråhval eller blåhval, kan gæsterne også nyde at se delfiner, der ses på de fleste krydstogter sammen med sjældne observationer af andre tandhvaler.

Delfiner og andre tandhvaler er hvaler -en gruppe havpattedyr, der omfatter alle delfiner, marsvin og hvaler. Alle hvaler har et enkelt eller dobbelt åndehul (næsebor) på toppen af hovedet, to forreste svømmefødder og halefinner, som de bevæger op og ned for at svømme gennem vandet. 

Tandhvaler er grupperet i Odontoceti, som omfatter havdelfiner, kaskelothvaler, dværg- og dværgpattedyr, marsvin, næbhvaler, belugahvaler og narhvaler samt floddelfiner. I modsætning til baleinhvaler har tandhvaler tænder, som de bruger til at fange byttet, og de har også et enkelt i stedet for et dobbelt blæsehul. Desuden ekkolokaliserer alle tandhvaler (de udsender impulser af højfrekvente klik og lytter efter ekkoet, når det preller af på et dyr eller objekt) for at jage eller navigere i dårligt lys eller under skumle forhold.

Flere arter af havdelfiner er den mest almindelige type tandhvaler, der ses i San Diegos kystfarvande, selv om der også sjældent ses andre delfiner, som f.eks. spækhuggere, eller andre tandhvaler, som f.eks. kaskelothvaler. 

Oceaniske delfiner (familie Delphinidae)

Oceaniske delfiner har sammenkoblede, kegleformede tænder, og de fleste har en falcate (buet rygfinne ). Nedenfor er nogle af de delfinarter, du kan se på et Hornblower hvalsafari.

 

se delfiner i san diego

Almindelig delfin
Delphinus delphis (kortnæbbet) og Delphinus capensis (langnæbbet)

BESKRIVELSE:
Disse smukke delfiner er for det meste grå med hvid bug og et karakteristisk solbrændt og lysegråt timeglasmønster på hver side. Disse arter har også den typiske falcate rygfinne, der er karakteristisk for de fleste oceaniske delfinarter, og et fremtrædende næb. Voksne individer bliver 2,3-2,6 meter lange og vejer op til 136 kg. Hanner er normalt større end hunner.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Almindelige delfiner findes i tropiske og
tempererede (sæsonmæssigt kolde) farvande over hele verden.

KOST:
Delfiner er kødædere - despiser kun kød. De lever aktivt af en række små fisk og blæksprutter.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver ammet i ca. et år.

ADFÆRD:
Almindelige delfiner findes normalt i flokke på 100 eller flere individer. De ses lejlighedsvis i store megahære med tusindvis af individer. Disse aktive og akrobatiske delfiner laver ofte marsvin, når de bevæger sig med høj hastighed, springer højt op af vandet og sejler i bådens bue- eller hækspejl. Almindelige delfiner ses ofte i fødegrupper af blandede arter, der omfatter andre delfiner, bardehvaler eller californiske søløver.

PREDATORER:
Almindelige delfiner er byttedyr for store hajer, især store hvide hajer, og orcas/spækhuggere.

VIDSTE DU DET?
Der findes to arter af almindelige delfiner: den kortnæbbede delfin og den langnæbbede delfin. Den kortnæbbede delfin har en mere afrundet melon (pande), mens den langnæbbede delfin har en fladere melon. Kortnæbede delfiner findes normalt ud for kysten, mens langnæbede delfiner normalt findes i kystnære farvande og er den art, der oftest ses ud for San Diegos kyst.

Den velkendte almindelige delfin er den mest almindeligt sete delfin og ses på næsten alle Hornblowers hvalsafari-krydstogter.

Delfiner og andre hvaler sover i én hjernehalvdel af deres hjerne ad gangen.

er der delfiner i san diego

Almindelig tunddelfin
Tursiops truncatus

BESKRIVELSE:
Den er mørk til lysegrå med en lys bugfarve. Den har fået sit navn på grund af sit fremtrædende "flaskenæb" eller næb. Voksne dyr bliver mellem 2,5 og 3,8 meter lange og vejer op til 650 kg. Hannerne er normalt større end hunnerne.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Stor næsehornsdelfiner lever i tropiske og
tempererede (årstidsbestemt kolde) farvande over hele verden.

KOST:
Stor delfiner er kødædere - despiser kun kød. De lever aktivt af en række forskellige fisk, blæksprutter og krebsdyr.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver ammet i ca. et år.

ADFÆRD:
De ses ofte i flydende sociale grupper på mindre end 20 til 100 individer. Disse aktive og akrobatiske delfiner laver ofte en marsvine, når de bevæger sig med høj hastighed, laver saltoer, springer højt op af vandet og rider på bådens bov- eller hækflag.

PREDATORER:
Stor delfiner er et bytte for store hajer, især store hvide hajer, tigerhajer og store hvide hajer, og orkaer/spækhuggere kan også være bytte for stor delfiner.

VIDSTE DU DET?
Der findes to øko-typer (former) af tudsehornsdelfiner: kystnære og kystnære delfiner. Den kystnære økotype er meget mindre og findes langs lavvandede kystvande og i havne og bugter (herunder San Diego Bay).

Stor delfiner er den mest kendte delfinart. De er også den mest almindelige delfinart, der ses i akvarier og zoologiske haver rundt om i verden. De ses på mange af hvalsafari-krydstogterne.

Stor delfiner og de fleste andre delfinarter er marsvin (springer ud af vandet), når de bevæger sig med høj hastighed. Marsvin (familien Phocoenidae) er dog ikke marsvin.

 

Hvidsiden af stillehavsdelfinen i San Diego

Stillehavs-hvidsiden-delfin
Lagenorhynchus obliquidens

BESKRIVELSE:
Stillehavsvide delfinen kan bedst identificeres på sin store, krogede rygfinne, der er tofarvet sort og hvid. Denne fantastiske delfin har et kort næb og er fantastisk mønstret i nuancer af sort, grå og hvid. Voksne individer bliver 2-2,4 meter lange og vejer op til 150-200 kg. Hannerne er normalt større end hunnerne.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Den stillehavsvidsiderede delfin lever i hele Stillehavets
tempererede (sæsonmæssigt kolde) kystnære farvande.

KOST:
Disse delfiner er kødædere - despiser kun kød. De lever aktivt af en række små stimefisk og blæksprutter. Forskere mener, at stillehavsvide delfiner hovedsageligt jager efter bytte om natten.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver ammet i ca. et år.

ADFÆRD:
Disse akrobatiske delfiner ses ofte i bueskibsfart, med bræk, springende, springende, svømmende og saltomortaler. Pacific White-sided dolphins findes i grupper på 10 til et par hundrede individer. Sjældnere findes de i store flokke på et par tusinde. Disse delfiner ses ofte i nærheden af eller blandet sammen med grupper af andre delfiner, baleinhvaler eller californiske søløver.

PREDATORER:
Pacific White-sided delfiner er byttedyr for store hajer, især store hvide hajer, og orcas/spækhuggere.

VIDSTE DU DET?

Delfiner af den videnskabelige slægt Lagenorhynchus kaldes ofte "Lags".

Pacific White-sided delfiner ses hyppigst ud for den sydlige Californiens kyst fra november til april.

 

Risso's delfin

Risso's delfin
Grampus griseus

BESKRIVELSE:
Disse forholdsvis store delfiner er grå med en hvid, ankerlignende markering på brystet til maveregionen. Melonen (panden) er afrundet med en tydelig central fold og uden synligt næb. Voksne har normalt omfattende hvide ar over hele kroppen fra raking (kradsning) fra andre Risso delfiners tænder og fra blækspruttebyttets næb og tentakler. Ældre voksne er ofte næsten helt hvide på grund af disse ar. Voksne dyr bliver 3-3,8 meter lange og vejer 300-500 kg.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Rissos delfiner findes i tropiske og
tempererede (sæsonmæssigt kolde) farvande over hele verden. De findes oftest i dybere, køligere farvande ud for kysten, men kommer af og til tættere på kysten. Hanner og hunner bliver omtrent lige store.

KOST:
Disse delfiner er kødædere - despiser kun kød. Rissos delfiner lever mest af blæksprutter, blæksprutter og blæksprutter, men spiser også fisk af og til.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby).

ADFÆRD:
Rissos delfiner findes typisk i mindre grupper på mellem 3 og 30 delfiner, selv om de lejlighedsvis danner midlertidige grupper på flere tusinde delfiner. Disse aktive delfiner bryder ofte ud, spionerer og slår med deres svømmefødder eller fluks på vandoverfladen. Selv om de ikke ofte sejler med bovskibet, surfer Rissos delfiner nogle gange på bølger eller på bådes bølger i agterenden.

VIDSTE DU DET?

I modsætning til andre delfiner har Rissos delfiner kun op til 7 par tænder i deres underkæbe og ingen i overkæben.

Rissos delfiner kan dykke ned til over 300 m i op til 30 minutter ad gangen, når de er på jagt efter blæksprutter eller andre byttedyr.

 

er der delfiner i san diego

Orca/ spækhuggerhval
Orcinus orca

BESKRIVELSE:
Disse store delfiner er umiskendelige med deres slående sort-hvide farve. Voksne dyr bliver 6-9 meter lange og vejer op til 4-9 tons (3.629-8.165 kg). Hannerne er betydeligt større end hunnerne og har en tendens til at have en højere, mere trekantet rygfinne.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Spækhuggere findes i havene over hele verden. De er mere almindelige i produktive, koldere farvande.

KOST:
Spækhuggere er kødædere - despiser kun kød. Afhængigt af deres økotype (form) jager spækhuggere aktivt en række forskellige byttedyr, herunder fisk (herunder hajer og rokker), blæksprutter, havfugle (herunder pingviner) og havpattedyr som sæler og søløver, andre tandhvaler, herunder delfiner, og endda store bardehvaler.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver opfostret i 1-2 år.

ADFÆRD:
Spækhuggere er meget sociale dyr, der lever i stabile sociale grupper, der kaldes flokke. I det mindste nogle flokke, som f.eks. de velundersøgte bosiddende spækhuggere i det nordvestlige Stillehav, består af en voksen hun, kaldet en matriark, og hendes afkom. I disse flokke bliver både hanner og hunner hos deres moder hele deres liv.

Spækhuggere ses ofte fluking, spyhopping, lobtailing, lobtailing, flipper slapping og breaching. Ligesom mange delfiner sejler de også i høj fart og sejler i bådenes bov- og hækflag.

PREDATORER:
Spækhuggere er top rovdyr. De har ingen naturlige rovdyr.

VIDSTE DU DET?
Der findes mindst 10 økotyper af spækhuggere. Disse økotyper varierer meget i fysisk størrelse, rækkevidde, gruppestørrelse, kost og endog dialekt/lydsprog.

Dræberhvaler ses sjældent i San Diego farvandene. De økotyper, der oftest ses, er offshores og østlige tropiske stillehavssøhvaler. Mens mange spækhuggere har en meget specifik kost, har de to økotyper, der er set ud for vores kyst, sandsynligvis en mere varieret kost og spiser en række store og små fisk, blæksprutter, delfiner, hvaler, sæler og søløver.

Spækhuggerhvalens sort-hvide farve er en form for camouflage, der kaldes modskygge. De sorte og hvide pletter er med til at opdele hvalens kropsform under vandet og skjule den for byttedyr.

Spækhunden er den største delfinart!

 

Delfin-ture

Falske spækhuggere

 Falsk spækhuggerhval
Pseudorca crassidens

BESKRIVELSE:
Falsk spækhugger er for det meste sort med en pande med en pæreformet pande og en fremtrædende, falcate (buet ryg) rygfinne, smalle spidse svømmefødder og en lys grålig plet i halsen og brystregionen. Voksne hvaler bliver 4,5-6 m lange og vejer 700-907 kg (1.500-2.000 pund). Som de fleste tandhvaler bliver hannerne større end hunnerne.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Falsk spækhugger findes i tempererede og tropiske oceaner over hele verden. De er mere almindelige i dybhavsområder i troperne og ses sjældent i San Diegos farvande...

KOST:
Falske spækhuggere er kødædere - despiser kun kød. De spiser mest fisk og blæksprutter.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver opfostret i 1-2 år.

ADFÆRD:
Falske spækhuggere er meget sociale dyr, der lever i stabile sociale grupper, der kaldes flokke. Grupperne består normalt af 10-30 individer, men der ses af og til større grupper på op til 100 dyr.

PREDATORER:
Spækhuggere er de eneste naturlige rovdyr for den falske spækhugger, selv om rovdyr på falske spækhuggere er meget sjældnere end på mindre delfinarter.

VIDSTE DU DET?
Falsk spækhuggerhval er en del af delfinfamilien. De ses sjældent i San Diegos kystnære farvande.

Falsk spækhugger, grindehvaler, melonhvaler og spækhuggere kaldes alle sammen ofte for "sortfisk".

Ligesom spækhuggere angriber og dræber de falske spækhuggere andre havpattedyr, herunder mindre delfiner, sæler og søløver.

I nogle områder er det kendt, at falsk spækhuggerhvaler tager fisk fra langliner. De jages i drivfiskeri i Japan. Disse delfiner er også lejlighedsvis involveret i massestrandinger.

 

hvordan man ser delfiner omkring san diegoKortfinnet grindehval
Globicephala macrorhynchus

BESKRIVELSE:
Grindehvaler er for det meste sorte med en bulet pande, et utydeligt næb, en fremtrædende, falcate (buet ryg) rygfinne, der er lang ved basis, sikkelformede svømmefødder og en grålig ankerformet plet i brystregionen. Den kortfinnede grindehval har kortere brystfinner end de langfinnede arter og har også en bleg, grålig sadelplet bag rygfinnen. Voksne hvaler bliver 3,7-7,3 m lange og vejer op til 1.000-3.000 kg. Som de fleste tandhvaler bliver hannerne betydeligt større end hunnerne.

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Kortfinnede grindehvaler findes i dybere farvande i subtropiske og tropiske oceaner verden over. En anden art, den langfinnede grindehval, findes ikke ud for den nordamerikanske Stillehavskyst, men lever i stedet i tempererede (køligere) farvande i andre regioner af verdenshavene.

KOST:
Grindehvaler er kødædere - despiser kun kød. De spiser mest blæksprutter, men indimellem spiser de også blæksprutter, blæksprutter og små fisk.

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver opfostret i 2 til 5 år, hvilket er meget lang tid for delfiner.

ADFÆRD:
Grindehvaler er meget sociale dyr, der lever i stabile sociale grupper, der kaldes flokke. Grupperne består normalt af 20 til 90 individer af beslægtede hunner og deres afkom.

Grindehvaler er ofte i fluke før et dyk og spionerer også med høj fart, mens de sjældent går i bræk eller sejler i bov- eller hækbølger fra både.

PREDATORER:
Dræberhvaler er de eneste naturlige rovdyr for grindehvaler,

VIDSTE DU DET?
Grindehvaler er medlemmer af delfinfamilien. De ses sjældent i San Diegos kystfarvande.

Grindehvaler samt falsk-dræberhvaler, melonhvaler og spækhuggere kaldes alle sammen ofte for "sortfisk".

På grund af deres meget sociale natur er grindehvaler af og til involveret i massestrandinger.

Grindehvaler jages stadig i drivefiskeri i flere regioner.

 

Andre tandhvaler:
Pokkershval (Familie Physeteridae)

kaskelothvalKaskelothval
Physeter macrocephalus

BESKRIVELSE:
En kaskelothval er for det meste sort til mørkebrun og har et stort, rektangulært hoved (op til 1/3 af kroppens længde), en lav og afrundet rygfinne og et karakteristisk blæsehul (og tud), der er vinklet fremad og til venstre. Huden har tendens til at være rynket bag hovedet. Voksne hunner bliver op til 12,5 m lange og vejer op til 13 607 kg (15 tons). Som de fleste tandhvaler bliver voksne hanner (tyre) betydeligt større end hunnerne og bliver mere end 19 m lange og vejer op til 57.000 kg (62 t).

UDBREDELSE OG LEVESTED:
Pæddelhvaler findes i dybere farvande i verdenshavene. Hunnerne findes oftest i tropiske til subtropiske farvande, mens unge hanner og tyre rejser til koldere farvande. Der er endda set tyre i farvande på kanten af pakisen i både arktiske og antarktiske farvande.

KOST:
Kaskelothvaler er kødædere - despiser kun kød. De spiser mest store blæksprutter, men spiser også af og til blæksprutter og fisk (herunder hajer og rokker).

REPRODUKTION:
Hunnerne føder en enkelt kalv (baby), som bliver opfostret i op til 3 år.

ADFÆRD:
Pæddelhvaler er meget sociale dyr, der lever i stabile sociale grupper, der kaldes flokke. De fleste flokke består normalt af 20 til 50 eller flere individer, herunder hunner og deres afkom. Unge hanner danner ofte mindre "ungkarlsgrupper", og tyre er ofte ensomme, bortset fra kortvarige forbindelser med grupper af hunner i parringstiden om foråret og sommeren.

Kaskelothvaler hviler ofte ved overfladen i en adfærd, der kaldes "logning", for at genopbygge deres iltlagre mellem dykningerne. Dinetiderne varer typisk omkring 35 minutter og er ofte på omkring 400 m (1.312 fod). Kaskelothvaler springer lige før et dyk og spionerer også, lobhaler og brækker, når de er i overfladen.

PREDATORER:
Spækhuggere er de eneste naturlige rovdyr for kaskelothvaler. Sunde voksne hvaler er for store til at blive angrebet, men medlemmerne af kaskelothvalflokken samles aktivt i en cirkel med kalvene i midten for at beskytte dem under angreb fra spækhuggere.

VIDSTE DU DET?
Kaskelothvaler er de største tandhvaler. Voksne hanner er lige så lange som mange af de mellemstore bardehvaler, herunder grå- og pukkelhvaler.

Kaskelothvaler er et af de dybest dykkende pattedyr. Dykning kan vare op til 2 timer og er blevet registreret til en dybde på 3.200 meter eller næsten 3 km dybde. Bemærkelsesværdigt for et dyr, der har brug for at trække luft ind!

Kaskelothvaler har meget smalle underkæber med 18 til 26 par store, kegleformede tænder, der passer ind i overkæbens hulrum. De har sjældent nogen tænder i overkæben.

Hvis du vil se delfiner i San Diego, kan du bestille en tur med Hornblower. Der er ingen bedre måde at se delfiner på end tæt på og personligt på en båd!

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.