Tandwalvissen

Terwijl het doel van Hornblower's Whale & Dolphin Watching Adventure Cruises is om één of meer baleinwalvissoorten te zien, zoals de grijze walvis of de blauwe vinvis, maar gasten genieten ook van de dolfijnen die op de meeste cruises worden gezien, samen met zeldzame waarnemingen van andere tandwalvissen.

Dolfijnen en andere tandwalvissen zijn walvisachtigen -een groep zeezoogdieren die alle dolfijnen, bruinvissen en walvissen omvat. Alle walvisachtigen hebben een enkel of dubbel spuitgat (neusgat(en)) bovenop hun kop, 2 voorste flippers en staartwervels die zij op en neer bewegen om door het water te zwemmen. 

Tandwalvissen zijn gegroepeerd in de Odontoceti, waartoe ook oceanische dolfijnen, potvissen, dwerg- en dwergpotvissen, bruinvissen, spitssnuitdolfijnen, beluga's en narwallen en rivierdolfijnen behoren. In tegenstelling tot baleinwalvissen hebben tandwalvissen tanden die zij gebruiken om prooien te vangen en hebben zij ook een enkel in plaats van een dubbel spuitgat. Bovendien echoloceren alle tandwalvissen (het uitzenden van hoogfrequente klikpulsen en luisteren naar de echo's die weerkaatsen op een dier of object) om te jagen of te navigeren bij weinig licht of in troebele omstandigheden.

Verschillende soorten oceanische dolfijnen zijn de meest voorkomende tandwalvissoorten die in de kustwateren van San Diego worden gezien, hoewel ook zeldzame waarnemingen van andere dolfijnen, zoals orka's, of andere tandwalvissen, zoals potvissen, voorkomen. 

Oceanische dolfijnen (familie Delphinidae)

Oceanische dolfijnen hebben in elkaar grijpende, kegelvormige tanden en de meeste hebben een falcate (gebogen rug) rugvin. Hieronder staan enkele dolfijnsoorten die u tijdens een Hornblower walvissafari kunt zien.

 

zie dolfijnen in san diego

Gewone dolfijn
Delphinus delphis (kortsnuitig) & Delphinus capensis (langsnuitig)

OMSCHRIJVING:
Deze prachtige dolfijnen zijn meestal grijs met een witte buik en een kenmerkend bruin en lichtgrijs zandloperpatroon aan elke kant. Deze soorten hebben ook de typische falcate rugvin die kenmerkend is voor de meeste oceanische dolfijnsoorten en een prominente snavel. Volwassen dieren bereiken een lengte van 2,3 tot 2,6 meter en wegen tot 300 pond (136 kilogram). Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

VERSPREIDINGSGEBIED & HABITAT:
Gewone dolfijnen komen wereldwijd voor in tropische en gematigde (seizoensgebonden koude) wateren.

DIET:
Gewone dolfijnen zijn carnivoren - zijeten alleen vlees. Zij jagen actief op een verscheidenheid van kleine, schoolende vissen en inktvis.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren één kalf (baby), dat ongeveer een jaar lang wordt verpleegd.

GEDRAG:
Gewone dolfijnen worden gewoonlijk gevonden in kuddes van 100 of meer individuen. Zij worden soms gezien in grote megakuddes van duizenden individuen. Deze actieve en acrobatische dolfijnen maken vaak bruinvissen wanneer zij aan hoge snelheden reizen, springen hoog uit het water, en rijden in het boeg- of achterkielzog van boten. Gewone dolfijnen worden vaak gezien in gemengde groepen met andere dolfijnen, baleinwalvissen of Californische zeeleeuwen.

PREDATORS:
Gewone dolfijnen worden bejaagd door grote haaien, vooral grote witte haaien, en orka's/doderwalvissen.

WIST JE DAT?
Er zijn twee soorten gewone dolfijnen: de kortsnuitdolfijn en de langsnuitdolfijn. De kortsnuitdolfijn heeft een rondere meloen (voorhoofd) terwijl de langsnuitdolfijn een plattere meloen heeft. Kortsnuitdolfijnen worden meestal voor de kust gevonden, terwijl gewone dolfijnen met lange snavels meestal in de kustwateren voorkomen en het meest gezien worden voor de kust van San Diego.

De toepasselijke naam gewone dolfijn is de meest geziene soort dolfijn en wordt gezien op bijna elke Hornblower walvisexcursie.

Gewone dolfijnen en andere walvisachtigen slapen in één hersenhelft tegelijk.

Zijn er dolfijnen in San Diego?

Gewone tuimelaardolfijn
Tursiops truncatus

BESCHRIJVING:
De tuimelaar is donker tot lichtgrijs met een lichte ventrale (buik) kleuring. Hij is genoemd naar zijn prominente "bottlenose" of snavel. Volwassen dieren bereiken een lengte van 2,5 tot 3,8 meter en wegen tot 650 kilo. Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

VERSPREIDINGSGEBIED EN HABITAT:
Tuimelaars komen wereldwijd voor in tropische en gematigde (seizoensgebonden koude) wateren.

DIET:
Tuimelaars zijn carnivoren - zijeten alleen vlees. Zij jagen actief op een verscheidenheid van vissen, inktvis, en schaaldieren.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren één kalf (baby), dat ongeveer een jaar lang wordt verpleegd.

GEDRAG:
Tuimelaars worden vaak gezien in vloeiende sociale groepen van minder dan 20 tot 100 individuen. Deze actieve en acrobatische dolfijnen maken vaak bruinvissen wanneer zij met hoge snelheden reizen, maken salto's, springen hoog uit het water en rijden op de boeg of de achtersteven van boten.

ROOFDIEREN:
Tuimelaars worden bejaagd door grote haaien, vooral grote witte haaien, tijgerhaaien en grote witte haaien, Orka's/ orka's kunnen ook op tuimelaars jagen.

WIST JE DAT?
Er zijn twee ecotypes (vormen) van tuimelaars; kust- en offshore. Het kustecotype is veel kleiner en komt voor in ondiepe kustwateren en in havens en baaien (waaronder de baai van San Diego).

Tuimelaars zijn de bekendste dolfijnensoort. Zij zijn ook de meest voorkomende soort dolfijn in aquaria en dierentuinen over de hele wereld. Ze worden gezien op veel van de whale watch cruises.

Tuimelaars en de meeste andere dolfijnsoorten bruinvissen (springen uit het water) wanneer zij zich met hoge snelheid voortbewegen. Bruinvissen (familie Phocoenidae) bruinvissen echter niet.

 

Pacifische witflankdolfijn in San Diego

Pacifische witflankdolfijn
Lagenorhynchus obliquidens

OMSCHRIJVING:
De Pacifische witflankdolfijn is het best te herkennen aan zijn grote, gehaakte rugvin die tweekleurig zwart en wit is. Deze prachtige dolfijn heeft een korte bek en heeft een prachtig patroon van zwart, grijs en wit. Volwassen dieren bereiken een lengte van 2 à 2,4 meter en wegen 150 à 200 kilo. Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

VERSPREIDINGSGEBIED EN HABITAT:
Pacifische witflankdolfijnen komen voor in gematigde (seizoensgebonden koude), kustwateren van de Stille Oceaan.

DIET:
Deze dolfijnen zijn carnivoren - zijeten alleen vlees. Zij jagen actief op een verscheidenheid van kleine schoolvissen en inktvis. Wetenschappers geloven dat Pacifische witflankdolfijnen hoofdzakelijk 's nachts op prooi jagen.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren één kalf (baby), dat ongeveer een jaar lang wordt verpleegd.

GEDRAG:
Deze acrobatische dolfijnen worden vaak gezien bij het bowriden, borstelen, springen, bruinvissen en salto's maken. Pacifische witflankdolfijnen worden gevonden in groepen van 10 tot een paar honderd individuen. Zelden worden ze gevonden in grote groepen van een paar duizend. Deze dolfijnen worden vaak gezien in de buurt van of gemengd met groepen andere dolfijnen, baleinwalvissen of Californische zeeleeuwen.

PREDATORS:
Pacific white-sided dolphins are preyeded on by large sharks, particularly great white sharks, and orcas/ killer whales.

WIST JE DAT?

Dolfijnen van het wetenschappelijke geslacht Lagenorhynchus worden vaak "Lags" genoemd.

Pacifische witflankdolfijnen worden vaker gezien voor de kust van Zuid-Californië van november tot april.

 

Risso's dolfijn

Risso's dolfijn
Grampus griseus

OMSCHRIJVING:
Deze relatief grote dolfijnen zijn grijs met een witte, ankerachtige markering op hun borst- tot buikgebied. De meloen (voorhoofd) is afgerond met een duidelijke centrale plooi en geen waarneembare snavel. Volwassen dieren hebben meestal uitgebreide witte littekens over hun hele lichaam van het harken (krabben) van de tanden van andere Risso's dolfijnen en van de snavels en tentakels van inktvisprooien. Oudere volwassenen zijn vaak bijna volledig wit van deze littekens. Volwassen dieren bereiken een lengte van 3 tot 3,8 meter en wegen 300 tot 500 kg.

VERSPREIDINGSGEBIED & HABITAT:
Risso's dolfijnen komen wereldwijd voor in tropische en gematigde (seizoensgebonden koude) wateren, Ze zijn meestal te vinden in diepere, koelere offshore wateren, maar komen soms dichter bij de kust. Mannetjes en vrouwtjes worden ongeveer even groot.

DIET:
Deze dolfijnen zijn carnivoren - zijeten slechts vlees. Risso's dolfijnen azen meestal op inktvis, inktvissen en octopussen, maar eten soms ook vissen.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren één kalf (baby).

GEDRAG:
Risso's dolfijnen worden gewoonlijk gevonden in kleinere groepen van 3 tot 30 dolfijnen hoewel zij soms tijdelijke groepen van duizenden vormen. Deze actieve dolfijnen breken vaak, spy hop, en slaan met hun flippers of staartvlakken op het wateroppervlak. Hoewel zij niet vaak met de boeg springen, surfen Risso's dolfijnen soms op golven of de achtersteven van boten.

WIST JE DAT?

In tegenstelling tot andere dolfijnen hebben Risso's alleen tot 7 paar tanden in hun onderkaak en geen in hun bovenkaak.

Risso's dolfijnen kunnen tot meer dan 300 meter diep duiken, tot 30 minuten aan een stuk, als ze op inktvis of andere prooien jagen.

 

Zijn er dolfijnen in San Diego?

Orka/Killer Whale
Orcinus orka

OMSCHRIJVING:
Deze grote dolfijnen zijn onmiskenbaar met hun opvallende zwart-witte kleur. Volwassen dieren bereiken een lengte van 6 à 9 meter en wegen tot 4 à 9 ton. Mannetjes zijn aanzienlijk groter dan vrouwtjes en hebben meestal een langere, meer driehoekige rugvin.

BEREIK EN HABITAT:
Orka's komen voor in oceanen over de hele wereld. Ze komen vaker voor in productieve, koudere wateren.

DIET:
Orka's zijn carnivoren - zeeten alleen vlees. Afhankelijk van hun ecotype (vorm) jagen orka's actief op verschillende prooien, waaronder vissen (waaronder haaien en roggen), inktvis, zeevogels (waaronder pinguïns), en zeezoogdieren zoals zeehonden en zeeleeuwen, andere tandwalvissen waaronder dolfijnen, en zelfs grote baleinwalvissen.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren een enkel kalf (baby), dat 1 tot 2 jaar wordt verpleegd.

BEHAVIOR:
Orka's zijn zeer sociale dieren die leven in stabiele sociale groepen die pods worden genoemd. Ten minste sommige pods, zoals de goed bestudeerde residente orka's in het noordwesten van de Stille Oceaan, bestaan uit een volwassen vrouwtje, matriarch genoemd, en haar nakomelingen. In deze groepen blijven de mannelijke en vrouwelijke nakomelingen hun hele leven bij de groep van hun moeder.

Orka's zie je vaak fluking, spyhopping, lobtailing, flipper slapping en breaching. Net als veel dolfijnen maken ze ook met hoge snelheid bruinvissen en varen ze mee op de boeg of de achtersteven van boten.

PREDATORS:
Killer walvissen zijn top roofdieren. Zij hebben geen natuurlijke roofdieren.

WIST JE DAT?
Er zijn minstens 10 ecotypes van orka's. Deze ecotypes variëren sterk in fysieke grootte, bereik, groepsgrootte, dieet en zelfs dialect/zang.

Orka's worden zelden gezien in de wateren van San Diego. De ecotypes die het meest gezien worden zijn de Offshores en de Eastern Tropical Pacific killer whales. Terwijl veel orka's een zeer specifiek dieet hebben, hebben de twee ecotypes die voor onze kust zijn gezien waarschijnlijk een meer gevarieerd dieet en eten ze een verscheidenheid aan grote en kleine vissen, inktvis en dolfijnen, walvissen, zeehonden en zeeleeuwen.

De zwart-witte kleuring van een orka is een vorm van camouflage, contra-shading genaamd. De vlekken van zwart en wit helpen de lichaamsvorm van de walvis onder water te breken en hem te verbergen voor prooien.

De orka is de grootste dolfijnensoort!

 

dolfijn tours

Valse orka's

 Valse walvis
Pseudorca crassidens

BESCHRIJVING:
Valse orka's zijn meestal zwart met een bol voorhoofd en een opvallende, falcate (gebogen rug) rugvin, smalle spitse flippers en een lichtgrijze vlek in de keel en borststreek. Volwassen dieren worden 4,5 tot 6 meter lang en wegen ongeveer 700 tot 907 kg. Zoals bij de meeste tandwalvissen worden de mannetjes groter dan de vrouwtjes.

VERSPREIDINGSGEBIED EN HABITAT:
Valse orka's komen wereldwijd voor in gematigde en tropische oceanen. Ze komen vaker voor in diep water in de tropen en worden zelden gezien in de wateren van San Diego.

DIET:
Valse orka's zijn carnivoren - zeeten alleen vlees. Ze eten vooral vissen en inktvissen.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren een enkel kalf (baby), dat 1 tot 2 jaar wordt verpleegd.

GEDRAG:
Valse zwaardwalvissen zijn zeer sociale dieren die leven in stabiele sociale groepen die pods worden genoemd. De groepen bestaan gewoonlijk uit 10 tot 30 individuen, hoewel soms grotere groepen tot 100 dieren worden gezien.

PREDATORS:
Orka's zijn de enige natuurlijke roofdieren van de valse orka's, hoewel predatie op valse orka's veel zeldzamer is dan voor kleinere dolfijnsoorten.

WIST JE DAT?
Valse orka's behoren tot de familie van de oceanische dolfijnen. Ze worden zelden gezien in de kustwateren van San Diego.

Valse orka's worden samen met grienden, meloenkopwalvissen en orka's vaak aangeduid als "blackfish".

Net als orka's vallen valse orka's andere zeezoogdieren aan en doden ze, waaronder kleinere dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen.

In sommige gebieden is het bekend dat valse orka's vis uit de beuglijnen halen. Ze worden bejaagd in de drijfvisserij in Japan. Deze dolfijnen zijn soms ook betrokken bij massale strandingen.

 

hoe dolfijnen te zien rond san diegoKortvinnige griend
Globicephala macrorhynchus

BESCHRIJVING:
Grienden zijn meestal zwart met een bol voorhoofd, een onduidelijke snavel, een opvallende, falcate (gebogen rug) rugvin die aan de basis lang is, sikkelvormige flippers en een grijsachtige ankervormige vlek in de borststreek. De kortvinnige griend heeft kortere borstvinnen dan de langvinnige soorten en heeft ook een bleke, grijsachtige zadelvlek achter de rugvin. Volwassen dieren worden 3,7-7,3 m lang en wegen 1.000-3.000 kg. Zoals bij de meeste tandwalvissen worden de mannetjes aanzienlijk groter dan de vrouwtjes.

VERSPREIDINGSGEBIED & HABITAT:
Kortvinnige grienden komen wereldwijd voor in diepere wateren van subtropische en tropische oceanen. Een tweede soort, de langvinnige griend, komt niet voor bij de kust van de Stille Oceaan in Noord-Amerika en leeft in gematigde (koelere) wateren in andere regio's van de wereldzeeën.

DIET:
Grienden zijn carnivoren - zeeten alleen vlees. Ze eten vooral inktvis, maar soms ook octopussen, inktvissen en kleine vissen.

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren een enkel kalf (baby), dat 2 tot 5 jaar wordt verpleegd, wat een zeer lange tijd is voor dolfijnen.

BEHAVIOR:
Grienden zijn zeer sociale dieren die leven in stabiele sociale groepen, pods genaamd. Pods bestaan gewoonlijk uit 20 tot 90 individuen van verwante wijfjes en hun jongen.

Grienden maken vaak fluctuaties voor een duik en spioneren, lobben en bruinvissen bij hoge snelheden, hoewel ze zelden door de boeg of de achtersteven van boten varen.

PREDATORS:
Killer walvissen zijn de enige natuurlijke roofdieren van de grienden,

WIST JE DAT?
Grienden behoren tot de familie van de oceanische dolfijnen. Ze worden zelden gezien in de kustwateren van San Diego.

Grienden worden samen met valse grienden, meloenkopwalvissen en orka's vaak "blackfish" genoemd.

Vanwege hun zeer sociale aard zijn grienden af en toe betrokken bij massale strandingen.

Grienden worden in verschillende regio's nog steeds bejaagd in de drijfvisserij.

 

Andere tandwalvissen:
Potvis (Familie Physeteridae)

potvisPotvis
Physeter macrocephalus

BESCHRIJVING:
Een potvis is meestal zwart tot donkerbruin met een grote, rechthoekige kop (tot 1/3 van de lichaamslengte), een lage en afgeronde rugvin, en een kenmerkend blaasgat (en spuitmond) dat naar voren en naar links is gericht. De huid is meestal gerimpeld achter de kop. Volwassen vrouwtjes worden tot 12,5 meter lang en wegen tot 15 ton (13.607 kg). Zoals de meeste tandwalvissen worden de volwassen mannetjes (stieren) aanzienlijk groter dan de vrouwtjes: ze bereiken een lengte van meer dan 19 meter en wegen tot 57.000 kg.

VERSPREIDINGSGEBIED & HABITAT:
Potvissen komen wereldwijd voor in diepere wateren van oceanen. Pullen van vrouwtjes komen meestal voor in tropische tot subtropische wateren, terwijl jonge mannetjes en stieren naar koudere wateren trekken. Stieren zijn zelfs waargenomen in wateren aan de rand van pakijs in zowel arctische als antarctische wateren.

DIET:
Potvissen zijn carnivoren - zeeten alleen vlees. Ze eten vooral grote inktvissen, maar soms ook octopussen en vissen (waaronder haaien en roggen).

REPRODUCTIE:
Vrouwtjes baren één kalf (baby), dat tot 3 jaar lang wordt verpleegd.

GEDRAG:
Potvissen zijn zeer sociale dieren die leven in stabiele sociale groepen, pods genaamd. De meeste groepen bestaan gewoonlijk uit 20 tot 50 of meer individuen, inclusief wijfjes en hun jongen. Jonge mannetjes vormen vaak kleinere "vrijgezelle" groepen en stieren zijn vaak solitair met uitzondering van korte contacten met vrouwelijke groepen tijdens het paringsseizoen in het voorjaar en de zomer.

Potvissen rusten vaak aan de oppervlakte in een gedrag dat "loggen" wordt genoemd om hun zuurstofvoorraden aan te vullen tussen de duiken door. Duiken duurt meestal ongeveer 35 minuten en is vaak tot ongeveer 400 meter. Potvissen maken vlak voor een duik fluke en spyhoppen, lobbenstaarten en breken aan de oppervlakte.

PREDATORS:
Potvissen zijn de enige natuurlijke vijanden van potvissen. Gezonde volwassenen zijn te groot om aan te vallen, maar de leden van de potvispoel verzamelen zich actief in een cirkel met de kalveren in het midden om ze te beschermen bij aanvallen van de orka.

WIST JE DAT?
Potvissen zijn de grootste tandwalvissen. Volwassen mannetjes bereiken dezelfde lengte als veel van de middelgrote baleinwalvissen, waaronder grijze en bultrugwalvissen.

Potvissen zijn een van de diepst duikende zoogdieren. Duiken kan tot 2 uur duren en er zijn duiken geregistreerd tot een diepte van 3.200 meter. Opmerkelijk voor een dier dat lucht moet inademen!

Potvissen hebben zeer smalle onderkaken met 18 tot 26 paar grote, kegelvormige tanden die in de holtes van de bovenkaak passen. Ze hebben zelden tanden in hun bovenkaak.

Om dolfijnen te zien in San Diego, boekt u een tour met Hornblower. Wat is een betere manier om dolfijnen te zien dan van dichtbij op een boot!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.