BLÅ HVAL

 Balaenoptera musculus

Blåhvalen er en rokkehval, en familie, der også omfatter pukkelhvalen, finhvalen, Brydehvalen, sejhvalen, Omura-hvalen og vågehvalen. På land ville et dyr på størrelse med blåhvalen blive knust af sin egen vægt uden støtte fra store tunge knogler. Da dens krop støttes af vand, er behovet for tunge knogler forsvundet. Dette og tilgængeligheden af en stor fødeudbud har gjort det muligt for blåhvalen at nå en så enorm størrelse. Blåhvalen laver dybe og rumlende lyde, som man kan føle lige så meget som høre. Disse lavfrekvente lyde bevæger sig over store afstande gennem vandet, hvilket gør det muligt for blåhvaler at kommunikere med hinanden over hundredvis af kilometer i havet.

FYSISK BESKRIVELSE

Blåhvalens krop er lang, noget spids og strømlinet, og hovedet udgør mindre end en fjerdedel af dens samlede kropslængde. Dens rostrum (øverste del af hovedet) er meget bredt, fladt og U-formet med en enkelt kam, der strækker sig lige foran blæsehullerne til snudespidsen. Dens blæsehuller er indeholdt i en stor, hævet "stænkbeskyttelse", og blæsten er høj og lige og over 6 meter høj. Dens krop er glat og forholdsvis fri for parasitter, men nogle få havtasker kan sætte sig fast på kanten af fluke og lejlighedsvis på spidserne af svømmefødderne og på rygfinnen. Der er 60 til 88 bugriller eller folder, der strækker sig fra underkæben til nær navlen.

san diego blåhval sejltur

LÆNGDE OG VÆGT
Blåhvalen er det største pattedyr, muligvis det største dyr, der nogensinde har levet på jorden. Den længste blåhval, der nogensinde er registreret, var en 33 m lang voksen hunhval, der blev fanget under hvalfangst i Antarktis! I moderne tider når blåhvaler på den sydlige halvkugle en længde på 27-30 m, men deres modstykker på den nordlige halvkugle er mindre, i gennemsnit 23-27 m. Blåhvaler kan veje over 100 tons (99.800 kg). Hunnerne bliver større end hannerne, og de største vejer mere end 150 tons (136.000 kg).

længde af blåhval

FARVE
Blåhvalen er blågrå i farven, men ofte med lysere grå pletter på en mørkere baggrund (eller med mørkere pletter på en lysere baggrund). Undersiden af dens svømmefødder kan være lysere eller hvid, mens den ventrale (undersiden) af fluebenet er mørk. Blåhvalen optager mikroorganismer kaldet kiselalger i det kolde vand i Antarktis og det nordlige Stillehav og Nordatlanten, som giver undersiden af dens krop en gullig-grøn kast. På grund af denne gule farve gav de tidlige hvalfangere den navnet "svovlbund".

FINS OG FLUKE
Blåhvalens rygfinne (øverste finne) er lille og trekantet eller falcata (buet tilbage) og er placeret tre fjerdedele af ryggen på kroppen. Finnen måler kun en fod (30 cm) på sit højeste punkt, selvom dens størrelse og form er meget variabel. Dens svømmefødder er tilspidsede og relativt korte, ca. 12 % af den samlede kropslængde, og svømmefødderne er brede og trekantede med et lille indsnit i midten.

FODRING

Blåhvalen lever hovedsagelig af små, reje-lignende væsner, der kaldes krill. I sommerens fødetid spiser blåhvalen sig selv og spiser hele 4 tons (3,6 tons) eller mere hver dag. Det betyder, at den kan spise op til 40 millioner krill om dagen. Som bardehval har den en række 260-400 frynsede, overlappende plader, der hænger på hver side af overkæben, hvor der ellers ville være tænder. Disse plader består af et fingerneglelignende materiale kaldet keratin, der udfranses til fine hår i enderne inde i munden nær tungen. Pladerne er sorte og måler ca. 51 cm i længden foran i munden og ca. 102 cm bagtil. Under fødslen kan der tages store mængder vand og føde ind i munden, fordi de plisserede riller i svælget udvides. Når munden lukker sig, udstødes vandet gennem baleinpladerne, som fanger maden på indersiden nær tungen, så den kan sluges.

REPRODUKTION

Nyere forskning viser, at blåhvaler bliver kønsmodne i alderen 6-10 år, eller når hannerne i gennemsnit er 23 m lange og hunnerne 24 m lange. Der fødes kalve med 2-3 års mellemrum, og drægtigheden er ca. 12 måneder. Kalvene er 7-8,2 m lange ved fødslen og vejer ca. 2 722 kg (3 tons). Kalvene ammes i 7 til 8 måneder og fravænnes, når de er 16 m lange. På det tidspunkt vejer de ca. 23 tons (20 900 kg). I løbet af ammeperioden indtager kalvene op til 379 liter af den fedtrige modermælk hver dag og tager 200 pund om dagen eller 8 pund i timen.

FORDELING OG MIGRATION

Blåhvaler kan findes i alle verdenshavene. De vandrer til tropiske og tempererede farvande i vintermånederne for at parre sig og føde kalve. De kan søge føde i hele deres udbredelsesområde i polar-, tempereret eller endog tropisk farvand.

FORHOLD

Blåhvaler kan findes enkeltvis, parvis eller i små grupper. Nogle gange ses de i større grupper, og der er observeret løst definerede koncentrationer på et dusin eller flere i områder med et stort udbud af føde. De er hurtige og stærke svømmere, der kan nå op på 48,3 km/t (30 mph), når de er alarmerede, men de sejler normalt med ca. 19,3 km/t (12 mph).

Nogle blåhvaler hæver regelmæssigt deres flukes over vandet, før de dykker. Nogle blåhvaler bryder lejlighedsvis ud.

STATUS

På grund af deres enorme størrelse og hurtighed var blåhvalerne i sikkerhed for de tidlige hvalfangere, som ikke kunne forfølge dem i åbne både med håndharpuner. Men i 1868 revolutionerede en nordmand, Sven Foyn, hvalfangstindustrien med opfindelsen af den eksplosive harpunpistol og ved at bruge damp- og dieseldrevne fabriksskibe og fangerbåde. Han perfektionerede også teknikken med at puste døde hvaler op med luft, så de ikke sank efter at være blevet harpuneret. Hvalfangstindustrien begyndte at fokusere på blåhvaler efter 1900. En enkelt blåhval på 90 fod kunne give op til 120 tønder olie, og de blåhvaler blev dræbt i tusindvis. Slagtningen toppede i 1931, hvor over 29.000 blev dræbt på én sæson. Herefter blev blåhvalerne så få, at hvalfangerne vendte sig mod andre arter, og med forsinkelse forbød Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) al jagt på blåhvaler i 1966 og gav dem beskyttelse på verdensplan. Genopretningen har været ekstremt langsom, og kun i de sidste par år har der været tegn på, at antallet af hvaler er ved at stige. Før hvalfangsten blev bestanden anslået til over 350 000 blåhvaler, men op til 99 % af blåhvalerne blev dræbt under hvalfangst. I dag skønnes der at være mellem 5.000 og 10.000 blåhvaler på den sydlige halvkugle og kun omkring 3.000 til 4.000 på den nordlige halvkugle.

billederCUL2KVI3
Foto: Foto: James Grisham ACS

Rute forbi San Diego

Den årlige "Giant Blue Whale Migration" bringer hver sommer hundredvis af blåhvaler til farvandene ud for San Diego. Store blåhvaler blev engang anset for at være ret sjældne ud for det sydlige Californien, men i løbet af de sidste fem år har dette ændret sig dramatisk med hundredvis af blåhvaler, der ses hvert år. Nogle blåhvaler er blevet spottet af vores flåde så tæt på som to sømil ud for Ocean Beach, men størstedelen af vandringen foregår normalt ud for kysten omkring 10 sømil fra den californiske kyst.

Vores flåde

Adventure Hornblower er den største hvalsafari-båd på vestkysten med 3 rummelige dæk, herunder et stort soldæk øverst, hvor du kan se pattedyrene i miles omkreds. Hornblower er stolt af at have de mest erfarne kaptajner ved roret. Vores succesrate er uovertruffen. Vi har ikke kun logget se blåhvaler, men vi har mødt gråhvaler, finhvaler, pukkelhvaler, vågehvaler, vågehvaler, kaskelothvaler og lejlighedsvis orkaer ud for San Diego's kyst. Under vores krydstogter er vi ofte glade for at finde legende delfiner, søløver og en række forskellige havfugle under vores rejse. Book din tur til at se blåhvaler i San Diego med Hornblower i dag!

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.